В много блогове и сайтове ще намерите материали за уникалното съдържание и важността му за добрата SEO оптимизация на сайт. Също така ще намерите и много инфо за това как трябва да слагате или генерирате alt таг на снимките, тъй като разбира се така роботите се ориентират в нашия код.

Но..

Уникалните и авторски снимки са един от най-важния on-page фактор за по-доброто класиране на сайт. Разбира се е невъзможно всичките изображения, които използваме да са наши авторски. Все пак не може всички да бъдем фотографи, дизайнери и тнт.

Ще се опитам да дам няколко примера относно това как да „заблудим“ роботите, че ние сме първоизточник на изображенията.

Ето и най-голямата грешка

Най-голямата заблуда е, че като преименуваме снимките и ги качим в нашия сайт или онлайн магазин с нови имена вече роботите като Google не разпознават произхода им. Всяко изображение крие в себе си важна информация (metadata) като например: марката и модела фотоапарата с който е снимана, разделителната и способност, датата на създаване, уникално id, автор и много други. Точно по тези скрити данни се ориентират и роботите на Google, Bing и Yandex когато сканират вашите изображения. По тях лесно може да се разбере първоизточника на изображението дори и след rename и така вашата сео оптимизация да стане много трудна.

Metadata на изображение

Можете да избегнете това по няколко начина:

  1. Ръчно редактиране на изображенията с редактор, който позволява редактиране на metadata-та на снимкиите.
  2. Ръчно редактиране през редактор с copy & paste от един в друг документ
  3. Групово редактиране (при повече изображение е неизбежно)
  4. Редактиране и конвентиране със скрипт на сървърно ниво при самото добавяне на снимката във вашия сайт

Имало едно време…

Преди няколко години, когато се замислих за това (след като исках да класирам изображения в google images) реших да направя тест. Купих 2 домейна, като на тях инсталирах 2 wodpress блога. В единия публикувах само изображения без редакция копирани от други сайтове, в другия публикувах същите изображения, само че с редактиранa metadata. Резултатът ми беше ясен още преди да започна теста, сайта с редактираните изображения се класираше много по-добре.

Изводът е следния: когато използвате чужди изображения винаги ги редактирайте за по-добри SEO позиции 🙂