В тази публикация ще ви разкажа за нашето пътешествие до остров Закинтос (Zakynthos). Всичко започна началото на Май 2012, когато точно обмисляхме къде ще почиваме това лято. Насочихме се към Йонийските острови, тъй като Халкидики не беше интерес за нас. Имахме оферти за за Лефкада, Корфу и Закинтос и почнахме да проучваме дестинациите.

Navagio Beach

За Закинтос тогава знаехме малко и то само това, което беше свързано с плажа на корабокруширалия кораб Navagio Beach, който е райски красив. След като проучихме и 3-те дестинации, везните накланяха повече към о-в Лефкада главно заради това, че не трябваше да пътуваме с ферибот, тъй като гърците са направили тунел под Превеза и плаващ мост над Йонийско море, който свързва острова и континента.

Но.. това видео клипче определено наклони везните към Закинтос

И вече беше ясно: Тръгваме за Закинтос.

Сега трябваше да си намерим и къде да спим. След търсене на хотели, вили и къщи се спряхме на една типично гръцка вила с име XYLOPORTA от 3 части в северния край на острова. Вилата беше собственост на възрастно семейство от Англия. Свързахме с е с тях и платихме депозит през Paypal.

И така, след дълго обмисляне кога да тръгнем, решихме да пътуваме през нощта, за да стигнем по обяд за ферибота и евентуално да се настаним във вилата по светло.

Избрахме да пътуваме по маршрута София > Солун > Ioannina > Patra и Килини от където да се качим на ферибот. Бяхме 2 коли и излезнахме от София някъде към 1 часа. Съветвам всички да се снабдят с GPS, тъй като в противен случай или трябва да имат много късмет, или ще пътуват на тръни през целия път и на острова няма да могат да се ориентират. Аз си свалих Sygic за Android 4.0 с картите на Naviteq и го препоръчвам на всички, не ни подведе нито за миг даже и на острова, където не вярвах че ще се справи.

Пътува се през околовръстното на Солун, после се отклонявате по новата гръцка магистрала към Игуменица. Пътят минава през множество тунели и виадукти и е много красив през деня, но изморителен през нощта заради силните светлини в тунелите. Имахме чувството че нямат край. Има и доста камери и ограничения на скоростта, тъй като магистралата не е довършена на 100%.

tuneli

Пътя е платен и се кара по нея до Ioannina, където е и първата бензиностанция. Там пристигнахме към 6-7 сутринта, и напълнихме бензин до  горе тъй като бяхме чули че на острова е с 30% по скъп. Което не се оказа така, даже беше по-евтин на някои места.

След Shell-a на Ioannina продължихме по един планински път, много широк и живописен, по който карахме без проблем с 120км/ч. Пътят минава през най-големия гръцки залив (Превеза), и се пригответе за много завои и живописни гледки. Спирахме няколко пъти за снимки.

После се включвате в новите магистрални участъци към град Патра. След като стигнахме там, трябваше да се мине през моста на Патра, който се заплаща. Под моста има и ферибот, който чухме че е по-евтин, тъй като цената на моста беше над 12 евро в едната посока. Но все пак не ни се губеше време по някакви фериботи и си заплатихме таксата на моста, който е чисто нов и внушителен.

От Патра се хваща пътя за Килини, където е и ферибота. Половината е магистрала, другата половина е широк път, на който се кара бързо. През летните месеци ферибот има на всеки час. Разписанието може да се провери в този сайт, като ние не си правихме никаква резервация.

И така пристигнахме в Килини в 13ч. точно за ферибота, който за малко да изпуснем (следващия беше в 15:30 и не искахме да изгубим деня в чакане).

Фериботите са на компанията Ionian Ferries и са климатизирани с ресторант и бар. Времето за пътуване е 1 час и ни струваше 60 евро за кола и 3-ма души в едната посока.

И така, в 14:00ч. стъпихме развълнувани на остров Закинтос (Zakynthos)

Без много мислене тръгнахме към вилата, защото от пристанището в град Закинтос до нашата вила имаше 35 км. по типични селски пътчета. След 40 минутно шофиране бяхме на уговорената среща при супермаркета на пристанището в Agios Nikolaos (северната част на острова) където ни чакаше една румънска лейди (б.р Romanian Lady), както я наричаха англичаните. Шефката на вилата се казваше Натали и имаше една стара трошка без номера, която гореше 50 на 50 нафта и масло и едвам вървеше. С нея заведе до вилата. Тук трябва да спомена, че на острова има много автомобили без номера и почти няма полиция.

Цени и такси и изминато разстояние:

 • Общото разстояние което изминахме (отиване, острова и връщане) 2200км
 • Всичко като сума ни струваше 360 Евро (гориво, пътни такси и ферибот)
 • Магистрални такси в едната посока: 11 евро
 • Такса за моста на Патра: 12 евро в едната посока
 • Ферибот: 3ма души + автомобил 60евро (8 евро на човек + 36 Евро за кола)
 • Цената на бензина на острова беше 1.7-1.8 Евро
 • Колата ни изхарчи 7л/100км. На острова има много наклони и се кара на първа, втора

Полезни съвети:

 • Заредете колата до горе с бензин преди границата
 • На новата магистрала до отбивката на Ioannina няма нито една бензиностанция
 • Повечето бензиностанции не работят през нощта
 • Направете си сандвичи, тъй като ако огладнеете няма къде да се спре за ядене
 • На острова има много наклони и пътя е тесен. Кара се на първа, втора. Накладките се запалват още след 2-рия километър. Спирайте на скорост.
 • Сайт, в който да следите разписанието на фериботите:  http://paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BO
 • Сайт с цените на горивото в Гърция: http://www.vrisko.gr/times-kafsimon-venzinadika/zakynthos
 • Сайт за вили и апартаменти на много изгодни цени в който ползвате -18EUR отстъпка ако резервирате през този линк в Airbnb
 • -10 EUR отстъпка за резервация на хотел на Закинтос през Booking

 

Следваща част: Забележителности, плажове и почивка на Закинтос